Yakin Tetapi Tidak Berlagak

Home » Jati Diri » Motivasi Diri » Yakin Tetapi Tidak Berlagak

Oleh Osman Affan

Bagi pelajar yang biasa membaca buku motivasi dan menghadiri seminar motivasi, pasti mereka sudah belajar banyak teknik untuk meningkatkan keyakinan diri. Antara yang dipelajari termasuklah jika mahu merasa lebih yakin, anda perlu berani memuji diri sendiri. Anda juga perlu berani mengaku bahawa anda orang yang sangat hebat dan pasti boleh berjaya.

Teknik ini sangat bagus jika diaplikasikan. Namun begitu, ada masanya teknik ini digunakan dengan cara yang tidak tepat sehingga membuat anda kelihatan seperti orang yang sombong dan berlagak. Bayangkan anda berkata begini di hadapan kawan-kawan anda, “Aku pelajar yang bijak, genius, dan paling pandai di sekolah ini!” Bayangkan reaksi mereka. Adakah mereka akan terfikir bahawa anda orang yang positif dan bermotivasi tinggi atau anda sombong, suka cakap besar dan patut dijauhi?

Adakah hal ini bermaksud teknik motivasi memuji diri sendiri tidak bagus atau tidak berkesan? Mari kita bincangkan. Dari sudut psikologi dan keyakinan diri, memuji diri sendiri dan mengeluarkan kenyataan hebat tentang diri sendiri merupakan teknik yang terbukti berkesan. Teknik ini mampu meningkatkan keyakinan diri. Namun begitu, teknik ini juga boleh memberikan kesan yang negatif apabila anda menggunakannya di hadapan kawan atau sesiapa yang tidak dikenali.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

Hantar Maklum Balas