Seoul, Korea Selatan

Home » Libur dan Rekreasi » Rakaman Pengembara » Seoul, Korea Selatan

Oleh Pamella Lanyau

ENJIN pesawat Airbus A320-300 milik Air Asia D7506 dimatikan di hangar pintu 109 Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon pada pukul lapan pagi setelah lebih enam jam menujah awan dalam kepekatan malam dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2. Di dalam kapal terbang yang sarat dengan penumpang, pramugari mengedarkan dua jenis borang yang perlu diisi untuk diserahkan semasa ketibaan. Setelah setengah jam menunggu giliran dalam barisan untuk proses imigresen di Terminal 3, akhirnya penulis bersemuka dengan pegawai imigresen tanpa senyuman, bertanyakan soalan ringkas, mengambil cap jari elektronik, dan merekodkan gambar secara digital. Tanpa melengahkan proses, buku merah biometrik bertanda jata negara Malaysia dicap memberikan kebenaran untuk melawat Korea Selatan selama 90 hari tanpa visa. Sejujurnya, situasi begitu sentiasa menambah rasa teruja ketika berada di negara asing. Kerisauan, sekiranya tidak dibenarkan masuk atas apa-apa sahaja alasan pihak berkuasa, bertukar lega kerana menurut pengalaman, apa-apa sahaja boleh berlaku di pintu masuk negara asing.

Kaunter maklumat di lapangan terbang merupakan perpustakaan yang dilengkapi segala perkara yang harus diketahui tentang sesebuah negara. Fungsinya memberikan maklumat, menjawab pertanyaan pelawat yang hilang arah, dan jika bernasib baik, di situlah tersusun risalah pelbagai institusi yang ingin mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka. Bagi penulis, pelan bandar dan peta merupakan sesuatu yang wajib diambil di akunter tersebut kerana setiap satunya mempunyai kelebihan tersendiri melalui petua yang diselitkan. Dua lagi majalah percuma penulis ambil untuk dijadikan sebagai bahan bacaan semasa dalam perjalanan ke pusat bandar.

Terdapat pelbagai pilihan untuk ke pusat bandar Seoul dari Lapangan Terbang Incheon. Sebagai contohnya, AREX, tren ekspres yang seangkatan dengan ERL Express jika di Kuala Lumpur, yang terpantas antara semua kemudahan awam, sudah pasti juga yang termahal. Penulis memilih untuk menaiki bas kerana perkhidmatan pengangkutan termurah untuk ke tempat penginapan di  Myeongdong.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa 2016)

Hantar Maklum Balas