Muzium Kematian

Home » Saintifik » Misteri Dalam Sains » Muzium Kematian

Oleh Nor Azida Ishak

TAHUKAH anda bahawa di kawasan Sungai Chao Phraya di Bangkok, Thailand, terdapat sebuah bangunan yang digelar oleh penduduk tempatan sebagai “Muzium Kematian”? Bangunan yang dimaksudkan itu ialah MUzium Perubatan Siriraj, juga dikenali sebagai Hospital Siriraj. Hospital ini merupakan hospital tertua di Thailand dan ditubuhkan pada tahun 1889 oleh Raja Chulalongkorn dari Dinasti Chakri.

Pada abad ke-19, di bawah pemerintahan Raja Chulalongkorn, Thailand dilanda wabak taun, iaitu penyakit berjangkit yang menyebabkan penghidapnya mengalami cirit-birit dan muntah yang serius. Bagi mengelakkan wabak ini merebak sehingga menyebabkan lebih banyak kematian, baginda mengarahkan supaya 48 buah hospital sementara ditubuhkan di 48 buah daerah. Setelah wabak taun berjaya dikawal, kesemua hospital sementara itu ditutup peringkat demi peringkat.

Kerana melihat betapa pentingnya mendirikan sebuah hospital untuk kemudahan rakyat, baginda segera melantik jawatankuasa khusus pada 22 Mac 1886 untuk membantu usaha merealisasikan impian itu. Tapak pembinaannya ialah di Istana Kromphrarajawangboworn Sathanpimuk (Wang Lang).

Namun begitu, proses persediaan berjalan dengan perlahannya atas pelbagai sebab. Yang lebih menyedihkan, anakanda baginda Siriraj Kakutabhundu menemui ajal pada 31 Mei 1887 kerana diserang penyakit disenteri (berak berdarah) sebelum sempat hospital itu disiapkan. Kejadian ini telah mendatangkan kedukaan kepada baginda, tetapi pada masa yang sama, menguatkan semangat baginda lagi untuk menyiapkan hospital itu. Bagi memudahkan proses pembinaan, baginda mendermakan kesemua wang yang terdapat dalam tabung amanah milik puteranya, berserta wang daripada tabung peribadi baginda sendiri.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

 

Hantar Maklum Balas