Kitar Semula Amalan Mulia

Home » Khas » Isu Semasa » Kitar Semula Amalan Mulia

Oleh Salleh Hashim

BERBAU busuk dan pandangan jijik merupakan hal yang terpaksa ditempuh jika melalui tapak pengumpulan sampah di pinggir sebatang jalan. Situasi yang kotor jelas kelihatan apabila smapah bertaburan, ditambah lagi dengan kehadiran beberapa ekor anjing liar yang berkeliaran sambil menggonggong lampin pakai buang dan plastik sampah. Tempat atau tong untuk membuang sampah kelihatan kosong, tetapi sampah sarap di sekelilingnya bertaburan.

Situasi kedua, segelintir masyarakat menggunakan tapak itu sebagai tempat membuang bangkai binatang, termasuklah kucing dan ayam. Situasi yang ketiga pula, seorang individu kelihatan menyelongkar sampah sarap, sama ada di dalam tong sampah, di dalam plastik sampah atau sampah yang telah diletakkan di sekitar tong sampah yang telah dibuang ke tempat terbabit, untuk mencari bahan buangan, seperti tin aluminium dan besi buruk, yang dapat dijual.

Amat kontra dengan situasi “surat khabar lama, surat khabar lama …” frasa yang menjadi viral sejak dahulu. Frasa itu rupa-rupanya bukanlah hanya sebagai bahan gurauan. Usaha mengumpulkan surat khabar, tin aluminium, plastik, dan pelbagai bahan yang dapat dikitarkan semula merupakan amalan yang sungguh mulia. Pelbagai sumber tenaga dan barangan domestik dapat dikitarkan semula supaya dapat membantu mengurangkan penggunaan tenaga dan mengelakkan pembaziran. Menurut Akta Pengurusan¬† Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672), kitar semula bermaksud memungut dan mengasingkan sisa pepejal bagi maksud menghasilkan keluaran. Sehubungan dengan itu, semudah-mudah langkah mengumpulkan surat khabar lama seperti yang dialkukan itu rupa-rupanya memberikan impak besar dalam membantu proses pembangunan dan kemantapan ekonomi sesebuah negara.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

Hantar Maklum Balas