Biarlah Mereka Berkata Apa-Apa Sahaja

Home » Jati Diri » Motivasi Diri » Biarlah Mereka Berkata Apa-Apa Sahaja

Oleh Osman Affan

“Biarlah mereka mengumpat, biarlah mereka mengeji. Asalkan saya sentiasa ingat tujuan saya berada di sini.” ~ Osman Affan~

SECARA umumnya, penulis dapati bahawa pelajar yang ditemui sangat takut jika dikutuk, disindir, atau diejek oleh kawan mereka. Sebagai contoh, semasa seminar, jika penulis meminta pelajar secara sukarela untuk berdiri dan membaca contoh jawapan, kebanyakan pelajar hanya duduk dan berdiam diri. Yang agak menyedihkan ialah pelajar ini sebenarnya mempunyai jawapan yang sangat baik dan menarik.

Mengapakah hal ini berlaku? Mudah sahaja. Kebanyakan pelajar yang penulis temui, pelajar Melayu terutamanya, sangat takut jika diejek atau disindir oleh kawan mereka. Mereka mempunyai perasaan bimbang jika bangun dan memberikan jawapan, ada kemungkinan jawapan mereka tidak bagus dan akan diketawakan oleh kawan sekelas yang lain.

Mereka juga bimbang jika bangun dan memberikan jawapan, kawan akan mengejek kerana kelihatan seperti mahu “menunjuk pandai” dalam seminar. Bagi mengelakkan diri daripada diejek dan dimalukan, mereka lebih rela berdiam diri walaupun sangat pandai, berbakat, dan mempunyai jawapan yang sangat baik.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

Hantar Maklum Balas