Bosnia Herzegovina Bangun Kembali

Home » Libur dan Rekreasi » Rakaman Pengembara » Bosnia Herzegovina Bangun Kembali

Oleh Siti Raba’ah Hamzah

BOSNIA terletak bersebelahan dengan Serbia di timur, Montenegro di selatan, dan Croatia di barat dan utara. Bosnia merupakan sebahagian daripada negara Balkan. Semua negara dalam Balkan hanya dikenali selepas Bosnia terlibat dalam perang saudara dengan Croatia dan Serbia dari tahun 1990 hingga 1995. Seluruh dunia menyaksikan kekejaman, permusuhan, dan kesengsaraan penduduk Balkan, terutamanya penduduk Bosnia, kerana perebutan kawasan oleh sebahagian besar pemimpin.

Sejarah negara Bosnia Herzegovina bermula selepas presiden Yugoslavia, Tito, dengan sistem komunisnya menghadapi konflik ekonomi dan etnik serta tuntutan penduduknya untuk bebas mentadbir negara masing-masing pada tahun 1991. Yugoslavia terbahagi kepada Serbia, Croatia, Slovenia, Macedonia, Montenegro dan Bosnia Herzegovina. Bosnia Herzegovina terdiri daripada Bosnia di bahagian utara dan Herzegovina di bahagian selatan. Keluasan negara ini kira-kira 26 000 km persegi. Bentuk muka buminya bergunung-ganang dengan kemuncaknya dilitupi salji pada setiap musim sejuk.

 Kembara penulis bermula di Sarajevo. Menurut Mallek, pemandu pelancong yang juga mangsa peperangan itu, perang saudara menyaksikan banyak rakyat terbunuh. Mallek juga kehilangan sebahagian besar daripada daripada kaum keluarganya. Penulis berpeluang menelusuri Terowong Dobrinja yang terletak berhampiran dengan lapangan terbang Sarajevo. Terowong ini menjadi laluan rahsia penduduk Bosnia sewaktu peperangan untuk menyelamatkan diri serta mendapatkan bekalan makanan dan keperluan lain dari kawasan bebas perang di utara Sarajevo.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

Hantar Maklum Balas