Tanggungjawab Mempertahankan Kedaulatan Negara

Home » Fokus » Tanggungjawab Mempertahankan Kedaulatan Negara

Oleh Mohd. Khairul Riza Tuan Mohd. Yusop

JIKA kita menyelak buku sejarah, kita akan ditemukan dengan sejarah perjuangan tokoh tempatan untuk menentang penjajahan. Penentangan terhadap penjajah ini dibahagikan kepada dua kategori. Kategori pertama ialah penentangan peringkat awal yang perjuangannya mengangkat senjata dan melahirkan pertempuran berdarah. Pada peringkat ini, pejuang tempatan menentang kemasukan penjajah Portugis (1511 – 1641), British (1824-1941) dan Jepun ( 1941-1945) yang sebahagiannya, pada asalnya, datang untuk berdagang, namun pentadbiran negara sekali gus membawa misi imperialisme dan kolonalisme. Pada zaman ini, lahirlah pejuang seperti Mat Kilau, Tok Gajah, Dato’ Maharajalela, Mat Saleh, dan Tuk Janggut. Kategori kedua pula ialah perjuangan menuntut kemerdekaan melalui semangat nasionalisme atau kebangsaan. Berlakunya kemunculan golongan cerdik pandai dan intelektual yang mahu membebaskan negara ini daripada cengkaman penjajahan.

Apakah tujuannya tokoh ini berjuang? Jawapannya ialah mereka berjuang kerana mahu membebaskan diri dan negara daripada belenggu penjajah. Mereka mahu negara ini menjadi negara yang berdaulat dan diri mereka menjadi individu bebas tanpa ada “ikatan” dan “paksaan” daripada orang lain. Menurut J.H.A. Logemann, kedaulatan negara bererti kekuasaan mutlak atau kekuasaan tertinggi penduduk dan wilayah bumi berserta isinya yang dipunyai oleh sistem negara nasional yang berdaulat. Perkataan kedaulatan juga bermaksud kuasa tertinggi yang dimiliki oleh negara. Dalam bahasa Arab, secara harfiahnya, kedaulatan berasal daripada kata “daulah” yang bererti kekuasaan.

Apabila mengimbau sejarah lampau, kita tahu betapa peritnya pejuang kemerdekaan mahu memerdekakan negara ini daripada penjajahan dan sekali gus menjadikan Malaysia sebagai negara yang berdaulat. Namun begitu, sejauh manakah kita sebagai generasi masa ini dapat bertanggungjawab untuk mempertahankan kedaulatan negara? Tepuk dada tanya selera. Benarlah ada pendapat yang mengatakan bahawa menjaga kedaulatan negara itu lebih susah berbanding dengan mendapatkannya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Ogos 2016)

Hantar Maklum Balas