Air Terjun Devil’s Kettle

Home » Saintifik » Misteri Dalam Sains » Air Terjun Devil’s Kettle

Oleh Nor Azida Ishak

DI negeri Minnesota, Amerika Syarikat, berdekatan dengan sempadan Kanada dan Tasik Superior, terletaknya sebuah taman yang digelar Judge C.R. Magney State Park. Taman rekreasi terkenal itu diberi nama sedemikian kerana menghargai usaha gigih seorang insan yang banyak bertanggungjawab mendirikan taman dan kawasan rekreasi cantik di situ. Taman Judge C.R. Magney ini mempunyai hutan yang berkeluasan 4600 ekar di sepanjang bahagian utara Tasik Superior, manakala sungai yang mengalir di bahagian selatan tasik ialah Sungai Brule.

Sungai Brule mempunyai beberapa siri air terjun yang berketinggian sehingga 800 kaki. Salah satu air terjun yang sangat dikenali ialah Devil’s Kettle yang terletak lebih kurang 2.4 kilometer dari Tasik Superior. Pada puncak air terjun Devil’s Kettle, aliran air sungainya akan terbahagi kepada dua disebabkan oleh kedudukan batu jenis rhyolite (batuan gunung berapi bijian halus yang serupa dengan granit tetapi terbentuk daripada lahar). Separuh bahagian timur sungai itu mengalir dan jatuh ke dalam sebuah kolam yang terletak 50 kaki di bawahnya. Aliran air terjun itu akan terus mengalir ke bahagian selatan melalui Sungai Brule dan kemudian ke Tasik Superior.

Yang menarik pada Devil’s Kettle ini ialah di bahagian baratnya. Di situ air sungainya akan mengalir menuruni 10 kaki ke dalam pothole (lubang periuk) dan seterusnya akan hilang tanpa dapat dikesan. Misteri geologi ini menjadi tanda tanya kepada para pelawat dan saintis yang mengkaji fenomenanya.

Dalam istilah geologi, pothole merupakan lubang atau rongga di dasar sungai yang menyerupai satu lekukan berbentuk mangkuk bersisi curam pada mendapan hanyut glasier, tidak mempunyai saliran permukaan, dan biasanya mengandungi tasik atau paya. Istilah kettle juga sering digunakan untuk kawasan air terjun, yang airnya mencurah-curah bersama-sama pasir dan batuan yang dibawa akan menyebabkan lekukan pada batuan di bawah.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Ogos 2016)

 

Hantar Maklum Balas