Poskad kepada Diri

Home » Khas » Khas Travelog » Poskad kepada Diri

Oleh Nisah Haron

ANTARA kegilaan sesiapa sahaja yang mengembara ialah mencari cenderamata untuk dibawa pulang. Cenderamata boleh sahaja dalam pelbagai bentuk. Rantai kunci, magnet peti ais atau apa-apa sahaja yang kecil dan senang dibawa menjadi pilihan yang popular. Satu lagi cara untuk mengabadikan kenangan sewaktu mengembara ialah dengan membeli poskad.

Di tempat tumpuan pelancong, poskad amat mudah diperoleh. Lagipun, poskad ialah cenderamata yang termurah bergantung kepada jenis dan saiz. Sewaktu di Iowa City, penulis mengambil masa yang agak lama sebelum menemui tempat menjual poskad. Hal ini disebabkan bandar ini bukanlah bandar pelancongan. Poskad dijual di tempat tertentu sahaja. Memandangkan Iowa City sinonim dengan nama bandar kampus kerana di sinilah letaknya Universiti Iowa, mencari poskad bertemakan suasana kampus lebih mudah di kedai buku universiti, seperti Iowa Book.

Mungkin pada orang lain, poskad ditulis kepada mereka yang ditinggalkan. Poskad boleh sahaja dibeli untuk dibawa pulang. Hal ini memanglah tidak dinafikan, malah penulis sendiri melakukan hal sedemikian setiap kali berada di luar negara. Sewaktu berada di Amerika Syarikat, khususnya semasa di Iowa City, penulis mengirimkan tidak kurang 50 hingga 60 keping poskad kepada keluarga dan sahabat di tanah air. Kebanyakan kad ini bersempena ucapan terima kasih atas sokongan dan dorongan agar penulis dapat menyertai International Writing Program selama 10 minggu di Universiti Iowa.

Namun begitu, penulis akan sentiasa mengirim poskad kepada diri sendiri sekurang-kurangnya sekeping poskad dari mana-mana tempat yang dilawati. Mungkin perbuatan mengirim poskad kepada diri sendiri dilihat sebagai perbuatan yang pelik tetapi percayalah, apabila poskad itu tiba dalam peti surat kita akan berasa amat teruja. Apatah lagi, pada zaman ini, boleh dikatakan tiada sesiapa lagi yang mengirim surat atau kad secara pos. Amalan menghantar poskad kepada diri sendiri ini telah penulis lakukan lebih 10 tahun yang lalu. Walaupun poskad itu dikirimkan dari tempat di dalam negara, misalnya, Pulau Langkawi, Pulau Tioman atau negara jiran yang terhampir, Singapura.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Ogos 2016)

Hantar Maklum Balas