Hutan Merah Paling Menakutkan Di Dunia

Home » Saintifik » Misteri Dalam Sains » Hutan Merah Paling Menakutkan Di Dunia

Oleh Nor Azida Ishak

HUTAN Merah (Red Forest), atau dahulunya dikenali dengan nama Hutan Wormwood (Wormwood Forest), terletak dalam lingkungan 10 kilometer dari kawasan loji jana kuasa nuklear Chernobyl, berhampiran dengan bandar Pripyat di Ukraine. Hutan ini mendapat jolokan hutan paling menakutkan di dunia bukan kerana hutan ini diduduki makhluk ganas atau haiwan aneh, tetapi disebabkan menjadi tempat paling berbahaya di dunia.

Nama Hutan Wormwood telah ditukar menjadi Hutan Merah kerana warna pokoknya bertukar kepada merah selepas menerima kesan sinar radiasi yang tinggi dari loji jana kuasa Chernobyl. Pada 26 April 1986, berlakunya bencana nuklear di Chernobyl dan dianggap sebagai kemalangan terburuk dalam sejarah loji nuklear. Bencana berlaku selepas dua ledakan dahsyat empat unit reaktor penjana elektrik tenaga nuklear yang melepaskan 2000 tan bahan radioaktif berbahaya ke udara.

Letusan ini bertebaran menghujani kawasan sekitar dan menyebabkan kebakaran di seluruh kota selama 10 hari. Udara di situ berputar-putar membawa gumpalan isotop radioaktif yang setara dengan 20 bom atom Hisroshima yang dilepaskan oleh Amerika ketika Perang Dunia Kedua. Kebocoran radiasi kerana kesilapan pengendali loji yang melanggar peraturan dan pengaturan operasi akhirnya telah memusnahkan tanaman dan menyebabkan mutasi pada haiwan, serta penyakit barah tiroid kepada kanak-kanak. Sejak 1986 hingga 2000, sebanyak 350 ribu orang penduduk di kawasan terjejas di Ukraine, Belarus, dan Rusia terpaksa dipindahkan. Angka kematian kerana kemalangan tersebut dianggarkan mencecah hampir sejuta orang.

 ***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Sept 2016)

Hantar Maklum Balas