Bangunan daripada Tulang Manusia

Home » Saintifik » Misteri Dalam Sains » Bangunan daripada Tulang Manusia

Oleh Nor Azida Ishak

BERANIKAH anda memasuki bangunan yang sepenuhnya dihiasi tulang serta tengkorak manusia? Sungguhpun kedengaran mengerikan, dari abad ke-14 hingga abad ke-16, terdapat banyak bangunan yang dibina sepenuhnya dengan menggunakan tulang manusia. Seni bina bangunan yang menggunakan tulang manusia popular pada masa itu kerana penghasilan strukturnya yang kukuh, corak simetri yang menarik, dan kelainan dalam pembinaan yang mampu dihasilkan.

Sebuah bangunan terkenal yang terbentuk daripada tulang manusia ialah Capela dos Ossos (Chapel of Bones) yang terletak di Portugal. Bangunan ini merupakan sebahagian daripada gereja Igreja de Sao Francisco di pekan Evora, sebuah kota lama peninggalan Portugis yang terletak 140 kilometer dari Lisbon. Di Capela dos Ossos, terdapat lebih daripada 5000 tulang yang terbenam di dalam simennya, bermula dari bahagian lantai sehingga seluruh siling. Tengkorak manusia pula memenuhi ruang bumbung dan kebanyakan bahagian dindingnya. Dekorasinya yang aneh dibina mengikut gaya Goth yang menjadi popular dan berleluasa di Eropah dari pertengahan abad ke-12 sehingga abad seterusnya.

Pada keseluruhannya, gereja itu berukuran 18.7 meter panjang dan 11 meter lebar. Bumbungnya dibina daripada bata berwarna putih dan dihiasi corak yang bermotif kematian. Gerbang bulat pada rangka tingkapnya turut dihiasi tengkorak manusia di sekelilingnya. Pada pintu masuk gereja ini, terdapat inskripsi atau ungkapan yang ditulis dalam bahasa Portugis pada permukaan dinding yang bermaksud “kami, tulang di sini sedang menanti tulang anda”.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2016)

Hantar Maklum Balas