JENAYAH MEROSAKKAN MODAL INSAN

Home » Jati Diri » Islam dan Anda » JENAYAH MEROSAKKAN MODAL INSAN

Oleh WAN MARZUKI WAN RAMLI

Kerajaan, melalui pasukan keselamatan melancarkan perang habis-habisan tanpa kompromi terhadap penjenayah dan pengganas sama seperti memerangi komunis pada masa dahulu. Kumpulan penjenayah ini perlu diperangi dengan apa-apa jua cara bagi melenyapkan ancaman mereka yang boleh menjejaskan kedudukan sosioekonomi dan politik negara.

Orang yang melakukan jenayah sebenarnya bolehlah dianggap hanya berjasad manusia, tetapi jiwa dan perasaannya tidak lebih daripada ganasnya seekor binatang liar. Firman Allah SWT bermaksud:

“Dan sebarkanlah bersama-sama dengan orang yang menyeru Tuhannya pagi dan senja hari dengan mengharapkan keredaan-Nya dan janganlah kedua-dua matamu berpaling daripada mereka (kerana mengharapkan) perhiasan dunia dan janganlah kamu mengikut orang-orang yang hatinya Kami lalaikan daripada mengingati Kami, dan menurut hawa nafsunya dan adalah keadaannya itu melewati batasan.”

(Surah al-Kahfi: 28)

Penjenayah dan jenayah memang kejam. Selepas tercetusnya sesuatu kes jenayah, lahir pula perasaan marah, iri hati dan dendam kesumat. Saling menasihati dan mengingati supaya tidak tergelincir dari landasan Islam sudah menjadi tanggungjawab setiap Muslim. Tanggungjawab tersebut bergantung pula pada keupayaan diri seseorang apabila berada dalam kelompok manusia yang tertentu dan mengikut tahap keilmuan yang dimiliki seseorang. Firman Allah SWT bermaksud:

“Demi masa, sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian, kecuali mereka yang mengerjakan amalan soleh dan nasihat-menasihati agar mentaati kebenaran dan kesabaran.”

(Surah al-Asr: 1-3)

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Februari 2012

Hantar Maklum Balas