BEBERAPA PEMBAIKAN DALAM CERPEN

Home » Nukilan Kreatif » Ulasan Cerpen daripada Siswa » BEBERAPA PEMBAIKAN DALAM CERPEN

Oleh MAWAR SAFEI

Antara baris catatan penulis sebelum ini termasuklah menjalani proses penghasilan cerpen dapat mendidik peribadi kita menjadi seorang yang teliti dan hati-hati. Penulis membayangkan ibarat kita memasuki lorong dalam sebuah hutan. Daripada segala jenis tumbuhan daripada pokok, dahan, ranting, daun dan bunga; daripada suara serangga, burung dan larian anak sungai, kita diasuh menjadi pemerhati, pendengar dan hampir kita gunakan setiap dimensi deria yang ada. Selesai menelusuri lorong itu, kita diminta menceritakan segala yang dialami; pasti kita akan teliti dan hati-hati untuk mengulanginya kembali. Begitu juga yang didepani sewaktu menghasilkan karya kreatif seperti cerpen. Ilham yang diperoleh tidak akan terus diturunkan dalam plot cerita, sebaliknya dicatat, dilakar atau disusun sebaik-baiknya dengan mempertimbangkan mauduk yang hendak dikirim di samping peralatan sastera yang membangunkan karya.

Penulis mahu membincangkan lagi sikap teliti dan hati-hati yang harus ada dalam diri Luqman menerusi cerpen yang dipilih kali ini, iaitu Pengertian oleh Luqman Ariff Lahmai. Izinkan penulis memulakannya dengan memberikan gambaran keseluruhan cerpen ini yang memaparkan watak utamanya, remaja yang dilukiskan alim, iaitu Razali (Ali). Watak banyak memenuhi masa di surau kampung; dari dinihari sehingga tengah malam. Waktunya dipenuhi dengan solat, kuliah agama, membaca al-Quran dan berzikir, dan dia tidak bekerja.

Tumpuan yang hanya pada ehwal ibadah khusus itu mendapat teguran daripada ibunya. Razali ternyata tidak dapat menerima teguran itu. Luqman menampilkan dua watak lain yang turut menegur sikap Razali, iaitu teman baiknya, Zuhairi, dan seorang lelaki yang menegurnya di jalan (penulis mengagak lelaki ini ialah Farez). Namun, Luqman memilih penyelesaian yang mudah di hujung cerita, Razali akhirnya mahu bekerja.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Februari 2012

Hantar Maklum Balas