2012 TAHUN BENCANA

Home » Saintifik » Misteri Dalam Sains » 2012 TAHUN BENCANA

Oleh Saharil Hasrin Sanin TAHUN

Filem 2012 yang menceritakan bencana besar-besaran yang akan menimpa bumi pada 2012, melibatkan gempa bumi, ledakan gunung berapi, dan tsunami gergasi mendapat perhatian khalayak seluruh dunia. Walaupun hanyalah filem fantasi fiksyen, banyak yang berpendapat bahawa filem tersebut mempunyai kebenaran di sebaliknya.

Mengikut sejarah, para pengkaji mula mengaitkan 2012 dengan bencana kiamat sejak penemuan kalendar puak Maya di Amerika Selatan yang terhenti pada 21 Disember 2012. Puak Maya mempunyai kalendar yang berbeza dari kalendar Masihi serta kalendar Hijrah, disebut Kalendar Kiraan Panjang Meso-Amerika. Puak Maya merupakan pakar alam semesta. Mereka merangka kalendar mengikut perubahan buruj dan galaksi. Budaya turun-temurun puak tersebut sering diatur mengikut perubahan bintang. Ada pengkaji tamadun Maya mengandaikan bahawa pada tarikh kalendar itu terhenti, kehidupan di planet bumi turut akan terhenti. Bencana besar akan berlaku yang akan mengubah kehidupan manusia.

Selain filem 2012, Discovery Channel menayangkan dokumentari 2012 Apocalypse yang mencadangkan bumi mungkin akan menghadapi ribut solar, gempa bumi, letusan gunung berapi dan pelbagai lagi bencana alam. History Channel turut menayangkan dokumentari 2012: End of Days dan Last Days on Earth. Buku yang mengkaji fenomena ini turut diterbitkan termasuklah Fingerprints of the Gods oleh Graham Hancock dan Breaking the Maya Code oleh Michael Coe.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Februari 2012

Hantar Maklum Balas