Dapatkah Muzik Menyembuhkan Penyakit?

Home » Saintifik » Misteri Dalam Sains » Dapatkah Muzik Menyembuhkan Penyakit?

Oleh Ismail Restu

 SEJARAH awal perkembangan muzik di Eropah bermula pada tahun 1930-an. Peranan muzik bukan sedikit kerana muzik turut berperanan dalam penyembuhan penyakit. Hal ini dikesan apabila doktor dan jururawat di Eropah menyedari betapa pesakit memerlukan sesuatu yang seni daripada alunan suci itu, maka seorang pakar muzik mula  dijemput ke rumah sakit.

Sebuah tempat khas disediakan, iaitu di ruang kosong dengan persekitaran yang sunyi. Program yang lebih tersusun direncanakan dengan objektif utama untuk mencegah keletihan dan rasa jemu pesakit. Hal ini mencakup peranan muzik itu sendiri sebagai ubat mujarab dalam penyembuhan penyakit. Tidak ada paksaan bagi pesakit untuk datang ke ruang tersebut. Namun begitu, tarikan alunan yang gemersik benar-benar memaut hati mereka.

Pada mulanya, para doktor hanya membenarkan mereka yang berpenyakit paru-paru untuk mendengar petikan gitar yang dimainkan oleh orang tua yang memang pandai bermain gitar. Bagaikan ada selingan keramat dibawa oleh pemuzik tua tersebut, semua pesakit ingin datang. Ada yang datang dengan berselimut untuk mendengar petikan gitarnya, kecuali mereka yang tidak dapat meninggalkan katil mereka!

Tulisan Christine Hendrick Duchaine menemukan muzik sebagai kekuatan penyembuhan (kuratif) muzik (Music in Education, terbitan UNESCO) bahawa pendidikan kesihatan berdasarkan muzik dikatakan dapat membantu mental beristirahat. Muzik menjadi pendorong kepada keaktifan intelektual sehingga dapat membuka pandangan baharu.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2017)

Hantar Maklum Balas