Trilogi Jepun : Antara Cinta, Magis dan Budaya

Home » Libur dan Rekreasi » Rakaman Pengembara » Trilogi Jepun : Antara Cinta, Magis dan Budaya

Oleh   Dhesegaan Bala Krishnan

Penulis diasak perasaan teruja bercampur gemuruh sewaktu mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Jepun. Kunjungan ke Negeri Matahari Terbit ini pada Mac 2015 merupakan kali pertama penulis melangkah ke sebuah negara asing. Penulis mendapat peluang ini kerana terpilih untuk mewakili Universiti Malaya dalam program Trans-ASEAN Global Educational Agenda (TAG) Student Forum.

Program selama lapan hari ini berlangsung di Universiti Tsukuba, Jepun. Peserta dari tujuh buah negara ASEAN bersama-sama Jepun, Perancis dan Amerika Syarikat terlibat dalam program ini. Dua orang peserta terpilih mewakili Malaysia, iaitu penulis ini dan saudari Khairunnisa Asul Kahar dari UKM.

Di lapangan terbang, penulis ini disambut oleh wakil pelajar dari Universiti Tsukuba dan penyelaras program, Gwen Anuevo. Dari situ, penulis ini menaiki bas ke Universiti Tsukuba. Perjalanan memakan masa hampir dua jam setengah. Suhu di bawah paras dua darjah Celsius menggigilkan badan. Setelah tiba di Universiti Tsukuba, penulis ini bersuai kenal dengan peserta lain dan beberapa orang pelajar universiti ini.

Bandar Tsukuba terletak di selatan wilayah Ibaraki. Bandar ini bandar penyelidikan sains dan teknologi. Universiti Tsukuba ialah universiti penyelidikan dan telah mencapai pelbagai kejayaan, seperti dalam bidang genetik tumbuhan. Menurut QS University Rankings: Asia 2016 , Universiti Tsukuba menduduki tempat ke-34 .

Bandar Tsukuba mendapat namanya daripada Gunung Tsukuba. Gunung setinggi 877 meter ini sangat terkenal kerana mempunyai dua puncak. Dua puncak Tsukuba dipercayai melambangkan sepasang kekasih. Menurut mitos tempatan, suatu ketika dahulu, dewa kayangan meminta kebenaran Gunung Fuji untuk bermalam di pergunungannya. Gunung Fuji dengan angkuhnya menolak permintaan tersebut. Sebaliknya, Gunung Tsukuba mempelawa dewa tersebut untuk bermalam di pergunungannya. Sebagai balasan , dewa tersebut merestui Tsukuba dengan seorang kekasih, manakala Fuji dibiarkan kesepian .

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2017)

Hantar Maklum Balas