KEMBARA MUSLIM 2012

Home » Khas » KEMBARA MUSLIM 2012

Kota Kashgar Kota Pertemuan

Oleh ABDUL GHANI ABU

Seawal pukul 4.00 pagi penulis bangun daripada tidur untuk memastikan tepat pukul 5.15 pagi sudah berada di lobi Hotel Radio Antarabangsa China (CRI) bagi memulakan perjalanan ke Kashgar, Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang, China, dalam kerangka Kembara Muslim di China 2011. Perjalanan ke terminal tiga Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing mengambil masa hampir satu jam. Suasana dingin pagi sungguh menyamankan.

Suasana di terminal tiga amat sibuk. Kini, barulah penulis merasai sendiri dan dapat menggambarkan betapa banyaknya penduduk negara China. Di Beijing sahaja, terdapat 26 juta orang penduduk yang menyamai jumlah penduduk Malaysia! Maka, tidak hairanlah juga pemeriksaan polis dan imigresen di lapangan terbang dikawal ketat demi keselamatan penumpang. Terminal tiga amat besar, penulis perlu berjalan hampir 800 meter dan kemudian menaiki bas pengangkut sebelum menaiki kapal terbang.

Perjalanan udara dari Beijing ke Lapangan Terbang Antarabangsa Umurqi, Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang, mengambil masa empat jam. Pemandangan dari udara sungguh indah, dan lebih menarik lagi apabila dihidangkan menu pilihan Muslim yang ditanggung halal dan enak rasanya.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Februari 2012

Hantar Maklum Balas