KEAJAIBAN KAWAH PUTIH DAN AIR PANAS TWA CIMANGGU

Home » Libur dan Rekreasi » Rakaman Pengembara » KEAJAIBAN KAWAH PUTIH DAN AIR PANAS TWA CIMANGGU

Oleh NORDIN SAAD

Kawah Putih merupakan salah sebuah destinasi pelancongan yang terletak di Bandung, Indonesia. Kawah seluas kira-kira 20 kilometer persegi ini mengandungi air berwarna putih kehijauan yang sentiasa panas yang berpunca daripada sejenis bahan kimia, iaitu sulfur atau belerang. Kewujudan bahan berwarna kuning kehijauan ini menyebabkan sekitar kawasan ini berbau belerang sehingga pengunjung yang tidak tahan dengan bau tersebut terpaksa memakai topeng. Sekitar kawasan ini, khususnya di tepi kawah, bertaburan bahan yang digunakan untuk membuat bahan letupan.

Perjalanan dari Bandung ke pintu masuk kawasan ini mengambil masa kira-kira satu setengah jam. Para pengunjung disediakan kenderaan khas untuk meneruskan perjalanan sejauh 5.6 kilometer lagi ke kawasan kawah yang terletak kira-kira 2000 meter dari paras laut. Bayaran sebanyak RP50,000 (RM17.00) dikenakan setiap orang. Perjalanan melalui jalan yang dikelilingi pelbagai jenis tumbuhan hutan melalui jalan yang curam dan berliku-liku ini terasa begitu nyaman dengan suhunya di bawah 16 darjah Celsius.

Kawah Putih ini berasal dari Gunung Patuha yang dijumpai masyarakat asli daerah ini, iaitu Cidiwey. Gunung Patuha pula dikatakan berasal dari Gunung Sepah atau “Pak Tua” dan pernah meletus pada sekitar abad ke-10 yang menyebabkan terjadinya kawah. Gunung ini meletus kali kedua sekitar abad ke-12.

Kawah yang kelihatan seperti tasik ini ditemukan oleh Dr. Franz Wilhelm Junghunh, orang Belanda berketurunan Jerman pada 1837. Pada zaman penjajahan Belanda, kawah ini dikenali sebagai Zwayel Ontgining dan pada zaman Jepun disebut “Yokoya Cidiwey”. Menurut kepercayaan masyarakat tempatan, kawasan sekitar kawah ini mempunyai pelbagai leluhur, seperti Eyang Jaga Satru, Eyang Rangsa Sadana, Eyang Camat dan Eyang Ngabai. Selain itu, dipercayai di kawasan ini muncul sekali-sekala kumpulan domba berbulu putih atau domba lukutan, iaitu sejenis jelmaan leluhur.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Februari 2012

Hantar Maklum Balas