TN50: Menakhodai Aspirasi Anak Muda

Home » Fokus » TN50: Menakhodai Aspirasi Anak Muda

Oleh   Zulfazlan Jumrah

 Hanya berbaki tiga tahun lagi, negara kita akan menginjak ke tahun 2020, tahun Wawasan 2020 mencapai matlamatnya setelah melalui pelbagai proses pembinaan dan pengaplikasian bertitik tolak daripada gagasan yang cukup murni. Secara umumnya, Wawasan 2020 diperkenalkan pada tahun 1991 sebagai kesinambungan Dasar Ekonomi Baru (DEB) 1971-1990.

Apabila menghayati kronologi cita-cita murni ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, tidak mahu kita menoleh ke belakang lagi. Beliau mahu dasar cita-cita murni ini mempunyai kesinambungan yang jelas tentang hala tuju negara untuk tempoh 30 tahun akan datang. Yang lebih menarik, mekanisme pelaksanaan aspirasi ini datangnya daripada suara pelbagai lapisan masyarakat, terutamanya anak muda yang akan menakhodai aspirasi negara pada masa hadapan.

Tanpa berlengah, Perdana Menteri memperkenalkan Transformasi Nasional 2050 (TN50) untuk menuntun cita-cita murni ini. TN50 ialah satu daripada usaha untuk membentuk masa hadapan Malaysia dari tahun 2020 hingga 2050. Daripada negara maju, kita harus menyasar untuk menjadi antara negara teratas di tangga dunia dalam pelbagai bidang, mencakupi aspek pembangunan dan penciptaan subbidang ekonomi, menyejahterakan kehidupan rakyat, dan membudayakan amalan inovasi. TN50 dicetuskan sendiri oleh Perdana Menteri dalam Belanjawan 2017 – hal yang sudah cukup membuktikan bahawa kerajaan benar-benar serius dan mahu bersiap siaga untuk melaksanakan gagasan besar ini.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2017)

Hantar Maklum Balas