Ku Merindui Cahaya Terang

Home » Nukilan Kreatif » Cerpen daripada Siswa » Ku Merindui Cahaya Terang

Oleh   Saiyidatul Marsyitah Aisyah Suhaime

“Prang!” Kedengaran bunyi sesuatu jatuh ke lantai lalu pecah. Abu dan rakan-rakannya melarikan diri dari tempat itu. Mereka baru sahaja membuli seorang pelajar baharu dan telah menyebabkan beberapa keping tingkap kaca pecah. Di belakang mereka, kelihatan Cikgu Rosli, guru disiplin sekolah itu sedang membantu pelajar yang terkulai di atas tanah dengan baju yang kotor dan bibir yang pecah.

Abu ialah seorang pelajar tingkatan lima di sebuah sekolah di tengah bandar. Terkenal dengan sikapnya yang berlagak samseng sehingga digelar “Abang Taiko”. Merupakan anak tunggal seorang usahawan berjaya di Malaysia.

 “Abu! Apa kita nak buat sekarang? Habislah kita … kali ini, mesti kita tertangkap,” kata orang kanan Abu, Hamra. Abu memberhentikan lariannya apabila mereka tiba di belakang sekolah, di hujung padang. Rakan-rakannya yang lain, Kok Meng, Siva dan Ausif juga memberhentikan larian mereka.

  “Kau orang jangan risau la … esok, kita kumpul depan sekolah, kita lepak dekat pasar raya. Kita tukar baju, baru kita pergi. Aku bawa kereta ayah aku,” balas Abu. Selamba.

“Habis, sekarang apa yang kita nak buat?” tanya Ausif. Dia bimbang Cikgu Rosli membuat pengumuman meminta mereka berlima datang ke pejabat. Kok Meng dan Siva yang hanya berdiam diri mula tidak senang duduk.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Ogos 2017)

Hantar Maklum Balas