Perkhidmatan Awam

Home » Jati Diri » Perlembagaanku » Perkhidmatan Awam

Oleh ABDUL AZIZ BARI

Dalam konteks doktrin pengasingan kuasa, perkhidmatan awam merupakan sebahagian daripada eksekutif atau kerajaan yang memerintah. Walau bagaimanapun, perkhidmatan awam bukanlah milik kerajaan yang memerintah yang pada praktisnya dibentuk oleh parti atau gabungan parti politik yang memerintah. Peranan perkhidmatan awam adalah untuk melaksanakan dasar dan program kerajaan yang memerintah, yang secara umumnya merupakan pernyataan dasar dan ideologi politik mereka.

Perkhidmatan awam terdiri daripada pelbagai cabang dan agensi yang membentuk kementerian dan jabatan kerajaan, termasuklah angkatan tentera, pasukan polis, guru, doktor, ahli bomba, dan seumpamanya. Jika kita lihat komposisi perkhidmatan awam ini agak jelas bahawa kerja rutin mereka adalah untuk menyediakan perkhidmatan kepada rakyat; baik yang menyokong kerajaan yang memerintah atau sebaliknya.

Seperti yang dinyatakan di atas, perkhidmatan awam merupakan sebahagian daripada kerajaan. Apakah bentuk hubungan antara kedua-duanya? Seperti yang termaklum, kakitangan awam bertanggungjawab melaksanakan perintah kerajaan selagi masih berada dalam kerangka perlembagaan dan undang-undang.

Meskipun demikian, kakitangan awam tidak semestinya perlu setia kepada kerajaan. Hal ini dikatakan demikian kerana mereka tidak perlu menganut ideologi dan keutamaan parti yang memerintah. Kakitangan awam hanya perlu setia kepada negara yang lambangnya ialah raja. Walau apa-apa pun, perlu ditegaskan bahawa kedudukan dan peranan kakitangan awam berbeza daripada badan kehakiman. Seperti yang dijelaskan sebelum ini, hakim perlu bebas dalam menjalankan tugas mereka, baik daripada pengaruh dan campur tangan Parlimen mahupun kerajaan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Mac 2012

Hantar Maklum Balas