HAY-ON-WYE: KAMPUNG BUKU PERTAMA DUNIA

Home » Libur dan Rekreasi » Rakaman Pengembara » HAY-ON-WYE: KAMPUNG BUKU PERTAMA DUNIA

Oleh NISAH HARON

Antara tujuan utama penulis ke United Kingdom baru-baru ini termasuklah untuk melihat sendiri cara seni sastera diraikan di Tanah Inggeris. Lokasi pertama yang dijejaki ialah sebuah pekan kecil bernama Hay-on-Wye. Pekan ini terletak dalam daerah Powys, Wales, dan betul-betul bersebelahan dengan Herefordshire, England. Hay-on-Wye ialah pekan tumpuan para bibliofil (ulat buku) sedunia.

Penggunaan kenderaan awam di negara ini merupakan pilihan yang memudahkan, selain menjimatkan kos. Penulis menggunakan kereta api London Midland dari Birmingham New Street terus ke Hereford, iaitu stesen yang paling hampir dengan pekan ini. Perjalanan lebih kurang 70 batu dari Birmingham ke Hereford yang memakan masa sekitar satu setengah jam itu, langsung tidak membosankan penulis. Apatah lagi jalan menuju Hay-on-Wye menempuh pedesaan atau perkampungan Inggeris yang terkenal dengan kotej dan pemandangan alam semula jadi yang memukau pandangan.

Jika anda datang dari London, lokasi ini terletak kira-kira 250 batu dari ibu kota United Kingdom itu. Untuk terus ke Hay-on-Wye, ada bas khusus – Stagecoach No. 39 – yang menjadi pengangkutan ulang-alik dari Stesen Kereta Api Hereford ke pekan itu. Perjalanannya tidak sampai satu jam dengan jarak 21 batu.

Yang menarik pada singgahan kali ini ialah berlangsungnya Festival Hay pada 26 Mei hingga 5 Jun 2011. Festival Hay ialah festival kesusasteraan yang diadakan pada setiap tahun di beberapa buah lokasi di dunia seperti Belfast, Istanbul, Budapest, Kerala, dan banyak tempat lagi termasuklah Hay-on-Wye.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Mac 2012

Hantar Maklum Balas