MAKAN UNTUK HIDUP ATAU HIDUP UNTUK MAKAN?

Home » Nota Editor » MAKAN UNTUK HIDUP ATAU HIDUP UNTUK MAKAN?

Oleh  Muhammad Lutfi Zahid

Manusia dan makanan sememangnya tidak dapat dipisahkan kerana makanan merupakan keperluan asas bagi manusia meneruskan kehidupan seharian. Melalui makanan, manusia memperoleh zat makanan untuk kesihatan tubuh badan dan tenaga untuk melakukan pelbagai aktiviti seharian. Tanpa makanan, sudah tentunya segala aktiviti tersebut akan terbantut dan tidak dapat dilakukan akibat daripada kekurangan tenaga, sehingga boleh mengakibatkan penyahhidratan dan kebuluran.

Namun begitu, budaya makan secara berlebihan juga boleh mendatangkan pelbagai penyakit bagi manusia. Masalah obesiti dan penyakit lemah jantung misalnya, merupakan kesan daripada makan secara berlebihan, terutamanya pada waktu malam. Statistik yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia menunjukkan bahawa kadar obesiti dalam kalangan remaja meningkat sehingga sepuluh kali ganda di sleuruh dunia, iaitu 124 juta orang pada tahun 2016 berbanding 11 juta orang pada awal 1980-an.

Statistik tersebut jelas menggambarkan bahawa diet pemakanan yang tidak teratur, seperti gemar makan pada lewat malam, boleh mengakibatkan masalah obesiti walaupun pada usia yang muda. Hal ini dikatakan demikian disebabkan kadar metabolisme yang rendah pada waktu malam membuatkan lemak lebih mudah terkumpul.

Budaya tidak sihat ini sudah tentunya boleh dielakkan jika remaja mempunyai keinginan dan disiplin yang tinggi dalam diet pemakanan mereka. Pada waktu malam misalnya, remaja disarankan untuk mengambil juadah makan malam sebelum pukul 7 malam kerana sistem penghadaman manusia memerlukan masa untuk memproses kalori yang yang terdapat dalam makanan. Amat penting bagi remaja untuk mengambil makanan yang berkhasiat pada waktu yang bersesuaian mengikut keperluan dan bukannya secara berlebihan. Hal ini sudah tentunya bertujuan untuk memelihara kesihatan dan mengelakkan diri daripada penyakit-penyakit kronik.

Sebagai kesimpulannya, budaya makan secara berlebihan dan lewat malam ini seharusnya dielakkan bermula pada peringkat awal umur remaja melalui kawalan pemakanan oleh ibu bapa di rumah. Budaya ini bukannya perkara yang mudah untuk ditangani. Namun begitu, hal ini bukanlah bermakna masalah ini mustahil untuk dibendung. Sikap prihatin terhadap kesihatan diri sendiri amatlah diperlukan dalam setiap individu, kerana kita seharusnya makan untuk hidup, bukannya hidup untuk makan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Bil. 5 2018)

Hantar Maklum Balas