Hayati Prinsip Kesopanan dan Kesusilaan

Home » Nota Editor » Hayati Prinsip Kesopanan dan Kesusilaan

Oleh Muhammad Lutfi Zahid

Kes seorang remaja menumbuk dan menendang ibu kandungnya di Bandar Jengka, Pahang baru-baru ini, jelas menunjukkan bahaa tahap kesopanan dan kesusilaan golongan remaja pada masa ini berada pada tahap yang amat membimbangkan. dalam kejadian tersebut, mangsa yang berusia 56 tahun itu mengalami kecederaan dan trauna selepas ditumbuk dan ditendnag di dada oleh anaknya kerana enggan menuruti kehendak anaknya yang sering meminta duit daripadanya. Remaja yang berusia 19 tahun itu didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum setahun atau denda tidak lebih daripada RM2000, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Kejadian tersebut jelas menggambarkan bahawa kepentingan terhadap penghayatan prinsip kesopanan dan kesusilaan tidak harus dipandang enteng. Menurut pakar undang-undang dan perlembagaan, iaitu Dr. Abdul Aziz Bari, prinsip terakhir dalam Rukun Negara, iaitu kesopanan dan kesusilaan, merupakan terjemahan daripada prinsip moral dalam Perlembagaan Persekutuan. Prinsip ini bertujuan untuk mengawal tingkah laku seseorang dan memupuk sahsiah mulia, serta aturan kehidupan yang santun demi kesejahteraan setiap warganegara Malaysia.

Secara umumnya, prinsip kesopanan dan kesusilaan memberikan penekanan terhadap personaliti dan tingkah laku seseorang bagi menggambarkan kebudayaan negara ini. Prinsip ini amat penting dalam konteks untuk mengekalkan keharmonian masyarakat yang berbilang kaum di Malaysia. Penggunaan bahasa yang lembut misalnya, dapat melahirkan nilai kesopanan dan saling menghormati antara satu sama lain. Individu yang hidup tanpa prinsip ini boleh diibaratkan sebagai manusia tanpa roh.

Dalam arus kemodenan dan keterbukaan dunia pada masa ini, masyarakat, khususnya golongan remaja, lebih mengutamakan aspek kebendaan atau materialisme dalam kehidupan harian mereka. Golongan ini lebih cenderung untuk mengikuti perkembangan teknologi semasa dan budaya luar melalui rangkaian media sosial, tanpa menghiraukan kesannya terhadap diri mereka. Hal ini sekali gus mengetepikan kepentingan nilai murni, seperti berbudi bahasa, tolong-menolong dan hormat menghormati dalam diri dan kehidupan mereka.

Dalam hal ini, perkara paling utama yang seharusnya diberi perhatian ialah tahap pengamalan prinsip kesopanan dan kesusilaan dalam kehidupan bermasyarakat. Golongan dewasa seharusnya menjadi contoh dan teladan yang baik kepada golongan remaja dengan menjadikan prinsip ini sebagai amalan kebiasaan. Tunjukkanlah sikap toleransi, kasih sayang dan hormat-menghormati di tempat awam ataupun media sosial, agar amalan ini menjadi sebati dalam diri dan akhirnya menjadi ikutan orang lain. Sesungguhnya sikap masyarakat merupakan cerminan bagi diri remaja.

Selamat mneyambut hari Kebangsaan 2018.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Bil. 8 2018)

Hantar Maklum Balas