JURUUKUR BAHAN

Home » Jati Diri » Menuju Cita-Cita » JURUUKUR BAHAN

Oleh RASHIDAH MD. NOOR

Sejak di bangku sekolah, beliau tidak mempunyai impian seperti rakan-rakan lain yang bercita-cita untuk menjadi doktor, peguam, polis, juruterbang, dan sebagainya. Namun demikian, perbezaan tersebut tidak menjadikan dirinya hanyut tanpa arah tujuan kerana setiap perkara atau aktiviti yang dilakukan, dilaksanakan dengan sepenuh hati. Dengan memegang prinsip “bersungguh-sungguh apabila membuat sesuatu” dan dikuatkan lagi dengan minatnya terhadap seni bina sejak di bangku sekolah, akhirnya membawa Izzul Syazani Mohd. Kamazan, 23 tahun, menceburi bidang kerjaya yang serasi dengan hidupnya kini, iaitu sebagai juruukur bahan.

Pemuda yang mengisi ruangan Menuju Cita-cita pada bulan ini, bertugas di Firma Fawziah & Tan Associates, antara firma perunding yang kukuh dan berwibawa dalam konsultasi industri pembinaan. Menurut Izzul, kerjaya juruukur bahan atau quantity surveyor (QS) kurang menonjol seperti arkitek atau jurutera, tetapi tugas mereka turut memainkan peranan yang sama penting dalam industri pembinaan. Fasa pertama tugas juruukur bahan bermula pada peringkat kertas cadangan dengan memberikan khidmat nasihat bagi menilai kos pembangunan yang dicadangkan oleh kontraktor. Penggunaan bahan yang disuai padan dengan rekaan bangunan perlu selari dengan peruntukan yang ditetapkan. Melalui kajian tersebut, juruukur bahan dapat memberikan maklumat sama ada projek yang dijalankan merugikan ataupun menguntungkan pihak pelanggannya.

Izzul memulakan diari harian dengan menyediakan tuntutan bayaran kemajuan kontraktor. Beliau seterusnya menyemak tuntutan perubahan kerja kontraktor, dokumen tender, dan menyenaraikan kuantiti bahan pembinaan. Dengan pembinaan projek yang kian meningkat, Izzul kerap pulang lewat dari pejabat bagi memastikan kerjanya siap mengikut jadual. Beliau perlu berhati-hati dan sentiasa bermuhasabah diri agar tidak mudah menyimpang daripada etika kerjanya sebagai juruukur bahan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Mac 2012

Hantar Maklum Balas