FOTOGRAFI SUKAN

Home » Libur dan Rekreasi » Lensa Siswa » FOTOGRAFI SUKAN

Oleh YAMAN IBRAHIM

Fotografi sukan merupakan salah satu genre fotografi yang popular dan mencabar. Genre fotografi mencabar keupayaan jurufoto, serta mencabar dari segi persediaan peralatan kamera yang digunakan. Fotografi sukan begitu digemari ramai kerana sering melibatkan aksi yang menarik daripada ahli sukan yang terlibat.

Biasanya, jurufoto sukan memperoleh kebenaran khusus daripada pihak penganjur untuk mengambil gambar serta berada dalam jarak yang agak dekat dengan tempat perlawanan berlangsung. Jurufoto sukan biasanya bekerja dengan agensi berita serta stesen televisyen. Namun begitu, ada juga antara mereka yang mengambil gambar untuk pasukan yang terlibat dalam sesuatu perlawanan sukan.

Sukan bola sepak merupakan satu daripada sukan yang paling popular di dunia. Permainan ini juga popular di Malaysia. Namun demikian, sukan-sukan lain seperti hoki, golf, badminton, boling, sepak takraw serta sukan olahraga, tidak kurang popularnya juga. Semenjak akhir-akhir ini, sukan air seperti luncur air serta perlumbaan perahu layar juga semakin diminati ramai.

Selain itu, kini peminat sukan di negara kita semakin menumpukan perhatian pada sukan bermotor berteknologi tinggi seperti Formula 1 serta Motor GP, yang saban tahun diadakan di Litar Sepang.

Peluang mengambil gambar sukan ini terbuka kepada jurufoto sukan profesional dan jurufoto sukan amatur, walaupun dengan bersandarkan hobi semata mata.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Mac 2012

Hantar Maklum Balas