BOLA SEPAK DAN CERPEN

Home » Nukilan Kreatif » Ulasan Cerpen daripada Siswa » BOLA SEPAK DAN CERPEN

Oleh MAWAR SAFEI

Cerpen kali ini tentang sukan bola sepak. Hal ini sangat jelas berdasarkan judulnya, iaitu “Sfera Bersegi Lima, Sebutir Maruah”. Penulisnya, Fathul Khair Mohd. Dahlan, cuba melihat bola sebagai perlambangan makna kehidupan yang sering berubah rupa, sama ada bahagia dan resah; berada di atas atau di bawah. Ya, rata-rata pembaca faham maksud “bersegi lima”, bukan sfera yang pentagon (sfera ialah sfera), tetapi corak yang membentuknya itulah yang bersegi lima. Perumpamaan kehidupan itu juga dilihat oleh penulis seperti roda, perlambangan yang lumrah.

Penulis menggunakan beberapa subjudul dalam cerpen ini, bermula dengan “Sfera Bersegi Lima”. Dalam bahagian ini, dicatatkan sejarah bola sepak, iaitu “masyarakat pembina piramid yang memainkannya dengan menggunakan buntilan kain linen.” Kemudian, dicatatkan sejarahnya di Yunani dengan nama episcuro; di China dengan nama tsu chu. Sejarah bola sepak tiba di negara “kami” (watak pencerita dalam cerpen ini) dilihat sebagai antara simbol penyatuan rakyat.

Dalam subjudul kedua, “Ranjau Berliku”, Fathul meneruskan rentetan sejarah bola sepak kami, pasukan Harimau, yang banyak mencipta kegemilangan untuk sekian zaman. Namun begitu, hingga suatu ketika semakin kehilangan banyak nama. “Pasukan kami tiba di titik kejatuhan.”

Bertemu dengan pasukan Indonesia, penulis membawakan imej geroda yang sangat “mewakili” di bawah subjudul “Harimau dan Garuda”. Yang menarik dalam pemerian kisah panjang sejarah bola sepak di rantau ini pula, penulis membawa perlambangan yang dramatik. Misalnya, tentang pasukan Indonesia,

Garuda tidak mahu tewas. Mendepangkan sayap seluas bumantara. Menggelintar mencari mangsa yang boleh dirobek isi perut sebagai santapan perut yang sudah sekian lama bergelojak.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa April 2012

Hantar Maklum Balas