RAJANG AREA SECURITY COMMAND

Home » Jati Diri » Arkib Negara » RAJANG AREA SECURITY COMMAND

Oleh HASFIZA ABDULLAH

Kisah duka dan penderitaan rakyat akibat daripada ancaman komunis tidak sahaja berkisar di kawasan semenanjung, bahkan merentas hingga Bumi Kenyalang. Perjuangan bersenjata anggota komunis juga pernah mengancam keselamatan dan keamanan di negeri Sarawak. Sekitar dekad 1970-an, keadaan keselamatan, terutamanya di Bahagian Ketiga, Sarawak, berada dalam keadaan yang membimbangkan negara dan orang awam.

Hal ini disebabkan oleh ancaman daripada Biro Kedua Parti Komunis Kalimantan Utara (BKPKKU), yang bermatlamat untuk menubuhkan sebuah negara komunis di Kalimantan Utara yang meliputi bahagian utara Borneo. Pelbagai bentuk keganasan termasuklah pembunuhan, penculikan, dan pemusnahan harta benda kerajaan dilakukan. Ketika memuncaknya pemberontakan, komunis membunuh 79 orang awam dan menyerang empat buah balai polis.

Keadaan ini mendesak kerajaan mengambil tindakan lebih agresif terhadap BKPKKU dengan menubuhkan Pemerintahan Keselamatan Kawasan Rajang “Rajang Area Security Command” atau lebih dikenali sebagai (RASCOM). Secara rasminya, RASCOM ditubuhkan pada 26 Mac 1972. Ekoran daripada itu juga, satu surat arahan bertarikh 1 April 1972, dikeluarkan oleh Perdana Menteri, Tun Abdul Razak Dato’ Hussein, yang juga Pengerusi Majlis Keselamatan Negara bagi menubuhkan 3rd Divison Area Security Command (3rd DASC), yang beribu pejabat di Sibu, untuk menangani masalah keselamatan yang genting di kawasan Lembah Rajang.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa April 2012

Hantar Maklum Balas