KOREA: RUPA JEPUN, BUDAYA CHINA

Home » Libur dan Rekreasi » Rakaman Pengembara » KOREA: RUPA JEPUN, BUDAYA CHINA

Oleh SITI RABA’AH HAMZAH

Hampir seminggu berada di Korea, namun kami masih belum puas menikmati keindahan dan kemajuan Korea. Tarikan utama Korea ialah tempat penggambaran drama Korea, seperti Pulau Nami, Pulau Jeju, Abai Village dan Daepo Wharf. Di samping itu, tempat mesti dilawati di Korea ialah Kyeongbokgong Palace, National Folk Museum, The Blue House, Cheongyecheon Stream, Namsan Park, Namsan Hanok Village, Masjid Utama Seoul dan Itaewon Shopping Street.

Penduduk Korea seramai 50 juta orang dan 15 juta orang daripadanya tinggal di bandar Seoul. Seoul merupakan bandar moden yang megah dengan reka bentuk bangunan terkini. Penduduknya sentiasa mengikuti peredaran zaman. Kelihatan golongan muda sanggup beratur panjang semata-mata untuk mendapatkan barangan jenama seperti Prada, Louis Vuitton dan Burberry. Kebetulan pula, semasa lawatan kami, Seoul sedang bersiap sedia untuk menjadi tuan rumah Sukan Asia pada tahun 2014.

Menurut pemandu pelancong, May, yang berkelulusan ijazah sarjana dalam bidang politik, rakyat Korea berpegang teguh pada budaya Timur dan mengamalkan tradisi adat China. Mereka mempunyai pertalian keluarga dengan negara China, malah kebanyakan kaum keluarga generasi pertama mereka masih tinggal di China.

Budaya kerja rakyat Korea pula dipengaruhi budaya kerja orang Jepun. Pengalaman perit dijajah oleh Jepun selama lebih daripada 35 tahun meninggalkan kesan yang positif dalam budaya kerja mereka. Contohnya, kemajuan automobil di Korea dalam tempoh 30 tahun berjaya menguasai pasaran automobil Asia.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa April 2012

Hantar Maklum Balas