ANTARA BULI SIBER DENGAN GANGGUAN SIBER

Home » Khas » ANTARA BULI SIBER DENGAN GANGGUAN SIBER

Oleh Maslin Masrom dan Nadia Jamal

Jumlah pengguna internet dan alat peranti komunikasi meningkat dengan mendadak dalam kalangan belia dan pelajar sekolah. Seiring dengan perkembangan teknologi, laman web sosial juga menjadi kegilaan dan fenomena dalam kalangan penggunanya. Walaupun memberikan faedah dan mempunyai kelebihan, pada masa yang sama, senario ini turut meningkatkan gejala buruk dalam alam siber, antaranya buli siber dan gangguan siber.

Buli siber dapat diterjemahkan sebagai gangguan atau buli yang melibatkan golongan bawah umur menerusi aplikasi alat berteknologi seperti telefon, komputer, dan lain-lain. Buli siber berlaku apabila seseorang individu – biasanya dalam kalangan remaja atau kanak-kanak – dibuli, diganggu, diugut, atau dimalukan dalam internet.

Buli siber menjadi isu yang semakin membimbangkan masyarakat di negara maju seperti Amerika Syarikat. Kes membunuh diri dalam kalangan pelajar yang meningkat di negara maju disebabkan oleh buli siber mengakibatkan beberapa negara mulai menguatkuasakan undang-undang untuk menyekat gejala ini daripada menular.

Antara kes yang menggemparkan masyarakat hingga mendorong usaha penguatkuasaan undang-undang termasuklah kematian mangsa buli siber, Ryan Halligan, yang membunuh diri selepas dibuli dan dimalukan di internet pada tahun 2003. Sementara itu, Megan Meier pula mengambil keputusan untuk membunuh diri pada tahun 2006 kerana dibuli dalam laman sosial MySpace.

Kedua-dua mangsa buli siber mengambil keputusan untuk menamatkan hidup pada usia seawal 13 tahun. Pendek kata, buli siber dilakukan dengan niat untuk memberikan tekanan kepada mangsa. Antara contoh buli siber yang dilakukan melalui pesanan segera termasuklah seperti yang ditunjukkan dalam rajah 1.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa April 2012

Hantar Maklum Balas