AHLI PATOLOGI PERTUTURAN BAHASA

Home » Jati Diri » Menuju Cita-Cita » AHLI PATOLOGI PERTUTURAN BAHASA

Oleh RASHIDAH MD. NOOR

Anda bertuah kerana mempunyai suara sempurna seperti orang lain. Apabila berbicara, mereka faham kata-kata yang diungkapkan. Pada saat kita selesa bertutur, ada insan lain yang sukar mengungkapkan bicara, suara tersekat, gagap, sengau, pelat, bunyi meneran, sukar menelan hingga mengganggu kehidupan sosial dan emosi. Impaknya lebih ketara kepada pelajar dan remaja hingga menyebabkan prestasi akademik kurang memberangsangkan. Keadaan ini boleh melibatkan semua peringkat umur; bayi, kanak-kanak, remaja, orang dewasa dan warga tua, terdedah untuk menghadapi pelbagai kes seperti sumbing bibir dan lelangit, kanak-kanak autisme dan sindrom down, kurang pendengaran, serta serangan angin ahmar atau strok.

Walau bagaimanapun, individu yang mengalami masalah ini boleh menjalani terapi pertuturan yang dikendalikan oleh ahli patologi pertuturan bahasa atau speech language pathologist. Bidang kerjaya ini kurang popular dan masih baharu di negara kita. Namun begitu, Aimi Syahidah Zulkipli membuat keputusan nekad untuk menjadi seorang ahli patologi pertuturan bahasa semasa di kolej matrikulasi. Menurut beliau, keputusan memilih kerjaya ini dibuat semasa berada di Kolej MARA Kulim, Kedah.

Berdasarkan maklumat yang disampaikan oleh penceramah, Aimi menyedari ciri kerjaya tersebut dekat dengan dirinya. Kriteria yang disebut oleh penceramah itu menepati ciri yang ada pada dirinya, iaitu fasih berbahasa Melayu dan Inggeris, mempunyai bakat melukis, kreatif, serta minat merawat orang. Sejak itu, beliau tidak menoleh ke belakang. Cita-cita menjadi ahli patologi pertuturan bahasa tersemat di hati.

Menurut Aimi, banyak yang mempersoalkan keputusannya memilih bidang ini. Ada yang bertanya dengan nada sarkastik dan meragui prospek kerjaya ini kerana merupakan kerjaya baharu di Malaysia dan tidak dikenali langsung. Mujur beliau tidak tergugat dengan nada sinis orang di sekelilingnya.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa April 2012

Hantar Maklum Balas