FOTOGRAFI PERKAHWINAN

Home » Libur dan Rekreasi » Lensa Siswa » FOTOGRAFI PERKAHWINAN

Oleh YAMAN IBRAHIM

Fotografi perkahwinan merupakan antara genre fotografi yang paling popular kini. Fotografi perkahwinan ini bermula seiring dengan penciptaan kamera. Pada awal abad ke-19, pasangan yang ingin mengambil foto atau merakamkan potret perkahwinan, perlu pergi ke studio foto. Peralatan fotografi pada ketika itu, besar dan berat serta sukar untuk di bawa ke lokasi. Berbeza daripada perkembangan kini, pasangan pengantin boleh memilih untuk membuat penggambaran foto di dalam studio atau di luar studio.

Pada sekitar dekad 1970-an, para jurufoto perkahwinan mula menggunakan cara bekerja jurufoto akhbar. Dengan hal yang demikian, lahirlah fotografi perkahwinan ala dokumentari atau kandid. Perubahan teknologi juga membantu aliran ini berkembang dengan lebih pesat lagi. Kini, kamera serta peralatan fotografi lebih kecil dan ringan serta mudah untuk dibawa ke lokasi. Hasilnya, jurufoto mampu menghasilkan foto perkahwinan ala dokumentari yang mempunyai pencahayaan yang baik.

Terdapat dua pendekatan utama yang biasa digunakan oleh jurufoto perkahwinan, iaitu pendekatan tradisional dan pendekatan kewartawanan foto. Dalam pendekatan tradisional, pengantin biasanya “digayakan” oleh jurugambar dalam setiap foto yang diambil. Berbeza daripada pendekatan gaya kewartawanan foto, jurufoto akan menggabungkan unsur kandid serta gaya fotografi, seperti yang diamalkan dalam penerbitan akhbar.

Kini, terdapat pula aliran ketiga yang semakin popular dalam kalangan jurufoto, iaitu fotografi perkahwinan berasaskan fesyen. Jurufoto akan menghasilkan imej yang berinspirasikan majalah fesyen ternama yang ada dalam pasaran. Pasangan pengantin akan digayakan seolah-olah sedang membuat penggambaran fesyen.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa April 2012

Hantar Maklum Balas