KETAGIHAN DIGITAL: HILANG KEMANUSIAAN KERANA TELEFON PINTAR

Home » Fokus » KETAGIHAN DIGITAL: HILANG KEMANUSIAAN KERANA TELEFON PINTAR

OLEH AZHAR SALLEH

Barangkali suatu ketika dahulu, kita tidak dapat membayangkan bahawa satu alat akan muncul untuk menggantikan banyak tugas manusia. Telefon pintar menjadikan kehidupan manusia mengalami perubahan yang sangat ketara. Telefon pintar menafaskan kehidupan harian kita sehingga rutin kita seolah-olah direncanakan oleh alat telekomunikasi tersebut. Alat itu benar-benar diperlukan bukan sekadar untuk berbual-bual atau menghantar pesanan dengan cara yang paling cepat dan mudah.

Pada hari ini, telefon pintar melaksanakan tugas yang melangkaui peranannya. Satu daripadanya ialah alat ini telah menghilangkan sifat kemanusiaan kepada sesetengah golongan, khususnya golongan remaja, sebagai akibat ketagihan aplikasi yang direka cipta untuk sebuah telefon pintar.

Hampir kebanyakan remaja pada hari ini memiliki sebuah telefon pintar, sama ada remaja di kawasan pedalaman, kampung, ataupun di sebuah kota metropolitan. Telefon pintar merupakan satu daripada peranti yang terkenal di seluruh dunia. Terdapat pelbagai jenama atau aplikasi telefon pintar ini dalam pasaran, seperti Android, iPhone, Blackberry dan Windows. Remaja yang berkiblatkan aplikasi dalam telefon pintar ini tidak lagi meladeni kerenah kemanusiaan yang melitari kehidupan mereka.

Telefon pintar menjadi sebahagian daripada kehidupan dan kemanusiaan mereka.Yang lebih menyentuh nurani keinsanan ialah telefon pintar merenggangkan hubungan dan perasaan antara anak dengan ibu dan ayah, menjarakkan hubungan antara sesama ahli keluarga, dan melupuskan interaksi antara remaja dengan masyarakat sekeliling. Mereka menghidupkan dunia mereka yang tersendiri. Dunia maya mereka jauh tergelincir daripada sifat kemanusiaan.

Walaupun barangkali ada yang ingin menegaskan bahawa telefon pintar memudahkan segala keperluan dan tuntutan mereka, natijahnya tidak sekadar mencerminkan sesuatu yang positif, malahan memercikkan implikasi yang negatif daripada perspektif yang pelbagai.

Benar, telefon pintar telah melaksanakan tugas untuk menyimpan dan menghantar data, melakukan pelbagai transaksi melalui urusan dalam talian, mencari maklumat dengan pantasnya, dan menghiburkan hati dengan pelbagai aplikasi yang dapat dicapai melalui internet. Namun begitu, telefon pintar juga telah merobek kemanusiaan dengan cukup berjaya.

Sifat kemanusiaan tidak mampu dicipta oleh aplikasi telefon pintar. Telefon pintar tidak memiliki jiwa atau atma yang berseni. Kemanusiaan tidak hidup dalam dunia teknologi ini biarpun melalui telefon, hubungan remaja dengan keluarga dan sahabat menjadi lebih erat dan intim melalui perbualan atau penghantaran mesej melalui aplikasi sistem pesanan ringkas atau WhatsApp dan seumpamanya.

Mengapakah dikatakan bahawa telefon pintar melenyapkan nilai dan sifat kemanusiaan? Adakah premis ini benar dalam semua situasi? Apakah bukti dan rasionalnya? Persoalan ini tidaklah mudah untuk dirungkaikan.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Siswa keluaran Julai 2015.

Hantar Maklum Balas