MELUASKAN PENILAIAN DEMI KEPUASAN PENONTON

Home » Fokus » MELUASKAN PENILAIAN DEMI KEPUASAN PENONTON

OLEH NORAZIAH MOHD. AMIN

Tayangan sudah bermula. Tidak sampai setengah jam menatap skrin besar di hadapan, mata mula terasa berat, mulut sedari tadi menguap panjang, jam di tangan pula asyik dilihat dan telefon bimbit kerap kali diperiksa. Adakah situasi sebegini pernah dialami oleh remaja?

Wang yang dihabiskan untuk membeli makanan dan minuman ringan serta tiket wayang pastinya dirasakan sia-sia apabila filem yang ditonton itu tidak menepati cita rasa.

Golongan remaja yang kebanyakannya gemar membanjiri panggung wayang harus diberi keutamaan dalam pembikinan sesuatu filem agar mesej dan maklumat yang disampaikan melalui filem berkenaan dapat membantu perkembangan minda mereka. Oleh itu, apakah kriteria yang dapat dijadikan sebagai kayu pengukur bagi remaja membuat keputusan tentang filem yang bakal ditonton oleh mereka?

Kadang-kala pihak media terlebih dahulu bercerita kepada umum tentang apa-apa yang dapat dijangka dalam sesuatu filem yang bakal muncul. Oleh yang demikian, remaja mengambil kesempatan daripada inisiatif ini untuk membuat penilaian awal sama ada filem tersebut dapat memberi kepuasan menonton ataupun tidak. Selain itu, ulasan yang dikemukakan oleh pengkritik filem yang telah menyaksikan previu sesuatu filem itu wajar dibaca oleh remaja untuk mendapatkan sedikit gambaran mengenainya dan menetapkan kewajaran untuk menontonnya.

Mengupas kembali persoalan mengenai perkara yang dapat dinilai demi menjamin kepuasan menonton filem, terdapat tiga kriteria penting yang dapat menjadi ukuran remaja dalam membuat seleksi filem untuk ditonton iaitu tajuk, pelakon dan pengarah.

Perkara paling utama yang dilakukan oleh kebanyakan individu pastinya ialah membaca tajuk filem itu dan cuba membuat sedikit imaginasi tentang isu yang akan dikupas dan jalan cerita yang ditonjolkan.

Judul yang diberi mampu berfungsi sebagai suatu pengaruh hebat untuk penonton membelanjakan wang mereka bagi menonton filem tersebut kerana tertarik akan tajuknya. Dari sudut linguistik, dalam pemilihan judul filem, tajuk filem yang memiliki terminologi asing atau istilah yang jarang-jarang ditemui dan perkataan slanga seperti “Apokalips X”, “Balistik”, “Qadr Lawak Ke Der”, “Lu Langsi Lu Mati”, “Bro Nampak Motor Gua?”, “Songlap”, “Longkai”, “Budak Pailang” dan “Gangster Celop” difikirkan mampu membuatkan penonton tertanya-tanya mengenai inti pati yang terselit dalam filem itu. Manakala dari segi fonetiknya, judul filem yang sedap disebut kerana elemen aliterasinya seperti “Kasutku Kusut” dan “Kaki Kitai” turut memiliki daya penarik tersendiri jika diperhatikan dari perspektif sebutan tajuk.

Dewasa ini, tajuk yang mewarnai filem di Malaysia sering kali memiliki kombinasi perkataan biasa dan perkataan dalam bahasa pasar yang tidak ramai mengetahuinya. Penonton pasti tertanya-tanya akan maksud perkataan slanga tersebut. Sebagai contoh, perkataan “kitai” dalam filem, “Kaki Kitai” merujuk kepada “seseorang yang suka menipu untuk kepentingan diri sendiri.” Bagi filem “Ngangkung” pula, menurut Raja Nurfatimah Mawar Mohamed (2010) yang menulis rencana “Usah Jadi Kaki Ngangkung” terbitan Berita Harian, perkataan, “ngangkung” didefinisikan sebagai, “duduk di antara dua pelipat kaki sambil melakukan pemujaan.”

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Siswa keluaran Februari 2015.

Hantar Maklum Balas