ABNORMAL SEORANG GURU

Home » Nukilan Kreatif » Cerpen untuk Siswa » ABNORMAL SEORANG GURU

Oleh Shahkang

LEMBARAN laporan makmal merangkap salah satu komponen kerja khusus tingkatan empat itu sudah berlainan  rupa. Contengan dakwat merah ada di mana-mana sahaja ruangan kosong.

Cikgu Shaheer tidak berganjak kedudukan dari meja di bilik guru sekian lama. Dia setia menyemak satu per satu laporan makmal pelajar. Dia menghela nafas panjang berulang kali. Setiap kali nada kecewa itu muncul, tangannya lebih galak mencoret sesuatu.

“Tapi Cikgu Shamsiah tak pernah pun buat begini!” Nama  guru asal subjek Fizik yang kini sedang cuti bersalin mengisi kotak perbualan. Danial, pelajar Tingkatan 4 Musytari melancarkan protes atas markah rendah diperoleh untuk laporan makmal berkenaan. Hukum Newton Kedua. Hanya 30. Markah atas pagar antara lulus dan gagal.

Cikgu Shaheer merengkuh salah satu buku rujukan yang disusun menegak, menyelak pantas seraya menyoal. “Kenapa setiap ayat laporan kamu sama dengan halaman 21 buku rujukan ini. Boleh terangkan kepada saya?”

Muka Danial merah padam bersama-sama seribu kerutan di dahi. Mulut bagai diikat dawai kokot. Rasa gelisah dan amarah bertembung lantas membuncahkan konflik terhebat dalam diri.

(Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa September 2015)

Hantar Maklum Balas