GREECE DAN SEJARAH KEILMUAN

Home » Libur dan Rekreasi » Rakaman Pengembara » GREECE DAN SEJARAH KEILMUAN

Oleh Siti Raba’ah Hamzah

SEDARI zaman persekolahan, kembara ke negara Greece yang jauh beribu-ribu batu menjadi impian penulis kerana Greece merupakan negara bersejarah yang penuh dengan perkembangan dan perdebatan tentang asal usul ilmu falsafah di dunia.

Greece terletak di sebelah selatan Eropah Barat dan menjadi lokasi pertemuan antara Benua Eropah, Asia dan Afrika. Greece mempunyai keluasan 131 000 kilometer persegi dan terdiri daripada lebih 6000 buah pulau. Greece menjadi tumpuan jutaan pelancong pada setiap tahun kerana keindahan dan keunikan pulaunya yang terletak dalam lingkaran Lautan Ionian dan Aegean.

Penulis menaiki penerbangan Qatar Airways kerana Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) tidak menyediakan penerbangan terus ke Athens, ibu negeri Greece. Penerbangan ini mengambil masa tujuh jam dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk singgah (transit) di Doha dan meneruskan perjalanan lima jam setengah lagi untuk tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Athens-Venezelos.

Athens ialah ibu negeri Greece dan merupakan bandar terbesar dengan jumlah penduduk sekitar tiga juta orang. Athens mendapat gelaran sebagai ibu negara bagi Benua Eropah sejak tahun 1834. Athens bermula dengan sejarah sistem pemerintahan rakyat, diikuti dengan sistem monarki beraja dan seterusnya sistem demokrasi. Pada masa ini, ekonomi Greece sedang dipulihkan akibat rasuah yang memuncak pada tahun 2012. Greece mula menggunakan mata wang Euro pada tahun 2002.

(Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa September 2015)

Hantar Maklum Balas