REMAJA PERLU MENYERTAI PERSATUAN

Home » Uncategorized » REMAJA PERLU MENYERTAI PERSATUAN

Oleh Lokman Ismail

GOLONGAN remaja sering mendapat perhatian ramai. Banyak kes yang dicetuskan oleh remaja, sehingga mereka dipandang serong akibat perbuatan yang tidak bermoral dan bertentangan dengan inspirasi negara dan menyalahi hukum agama. Namun begitu, situasi negatif ini tidak patut disalahkan kepada remaja sepenuhnya kerana apa-apa yang berlaku itu secara tidak langsung menggambarkan kegagalan pemerintah, masyarakat dan ibu bapa.

Usia remaja dianggap sebagai tempoh terbaik untuk mencari sesuatu yang berharga sebagai persiapan menghadapi alam dewasa. Antara perkara penting yang perlu diperoleh semasa usia remaja ialah mencari ilmu dan pengalaman. Kedua-dua perkara ini ialah harta yang memberi kebaikan dan keuntungan sepanjang masa. Hal ini dikatakan demikian kerana remaja mempunyai tanggungjawab yang besar terhadap negara pada masa hadapan.

Biarpun ilmu dan pengalaman boleh dicari pada bila-bila masa, sesuai dengan keperluan semasa, hakikatnya apa-apa yang berlaku pada masa hadapan mempunyai banyak kaitan dengan apa-apa yang diperoleh sejak usia remaja. Proses pembentukan identiti mengambil masa yang panjang sesuai dengan pengalaman yang dilalui. Kejayaan bukan dicapai dalam tempoh masa yang singkat.

(Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa September 2015)

Hantar Maklum Balas