PATIH DALAM LUMPUR

Home » Nukilan Kreatif » Cerpen daripada Siswa » PATIH DALAM LUMPUR

Oleh Ramilah Rahim

KEPOMPONG bersarang di pohon limau kesturi yang meranum, semilir angin menggoyangkan ranting lalu menyapa hidung membawa haruman limau kesturi bersiar-siar ke permukaan udara memekarkan senyuman kumbang yang bertenggek di ranting kayu. Haruman kesturi di pinggir bendang dibawa angin menyentuh hidung masuk ke kepala untuk ditafsirkan bahawa itu haruman kesturi. Aku, seekor kerbau bernama Patih yang suka akan haruman rumput yang berbaris di permukaan tanah menghijau dikelilingi lalang dan rumput segar di halaman sawah bendang yang gersang di bawah sinaran  mentari. Kala hujan mula singgah di dedaun rumput, terciptalah tarian dan nyanyian rumput itu, berkeliaran menyapa antara satu sama lain bersama goyangan tari daripada tiupan bayu menggamit rasa rindu kepada Pencipta Yang Esa. Teruja dengan goyang rumput, aku turut menyanyi terharu dengan pujian rumput kepada Pencipta Nan Satu.

Aku sangat lelah, usia kandunganku sudah mencecah tujuh bulan. Badan aku terasa berat membawa sarat kandungan yang menggelebak, pada saat bermandi-manda, air lumpur membebankan kakiku untuk berdiri semasa berkubang di paya. Air paya itu melimpahkan percikan air yang keruh limpahan titisan ke permukaan air selepas aku menahan tekanan kaki untuk berdiri menggagahkan kakiku. Aku merintih, badanku sangat sarat dengan lumpur paya, sementara itu temanku meninggalkan aku sendirian dalam paya itu. Manakala, perutku basah dengan linangan air lumpur; perutku terasa sakit. Aku menahan sakit.

Ada tubuh manusia sedang memerhatikan aku. Dia duduk bertinggung di benteng di bawah pokok bakau. Terperangkap dalam lumpur paya, mata manusia itu seakan simpati melihat aku yang terduduk. Cetek air berlumpur itu, namun begitu, aku tewas kerana lumpur itu pekat dan lecak, menenggelamkan sebahagian tubuh aku yang besar hanya menimbulkan hidung dan kepala. Aku menjerit, mendongak kepala ke atas memandang langit agar bibirku terbuka. Manusia itu mendatangi aku yang ditimpa musibah lalu membelai leherku. Aku tersentak, mataku merah menahan lelah selepas bergelumang dalam paya itu, melirih ke arah manusia yang hampir dengan kepalaku, manusia itu tiba-tiba menguntum senyuman.

(Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Oktober 2015)

Hantar Maklum Balas