FENOMENA HESSDALEN, BATERI BESAR SEMULA JADI

Home » Saintifik » Misteri Dalam Sains » FENOMENA HESSDALEN, BATERI BESAR SEMULA JADI

Oleh Azida Ishak

HESSDALEN ialah lembah yang cantik dan terpencil, terletak di selatan tenggara Trondheim di Norway. Kawasannya adalah sepanjang 12 kilometer dan menempatkan sekitar 200 orang penduduk sahaja. Yang menariknya di lembah Hessdalen ini ialah kemunculan cahaya aneh berwarna-warni yang terapung di udara dengan senyap sejak tahun 1940-an lagi. Hal ini menjadi bualan orang ramai bermula tahun 1981 apabila berlaku sesuatu yang luar biasa di Hessdalen.

Pada masa itu, bebola cahaya besar dan cerah akan muncul di atas lembah itu dengan lebih kerap dalam kadar 15 hingga 20 kali seminggu. Ada cahaya akan bergerak di dada langit sehingga dua jam, dan ada yang sekadar memancarkan cahaya putih atau biru yang berjalur dan hilang dalam masa beberapa saat. Kadangkala bebola cahaya itu akan kaku di udara, adakalanya bebola cahaya itu akan bergerak secara terapung-apung, dan kadang-kadang akan melayah dengan laju sekali seperti sedang terbang. Pada waktu siang, bebola cahaya ini akan kelihatan seperti sebuah objek logam di udara, dan ada ketikanya bebola api itu boleh mencecah saiz sebuah kereta. Keadaan ini berlaku setiap malam. Hal ini menjadikan Hessdalen sebagai tempat tumpuan para pelancong yang tertarik untuk menyaksikannya.

Misteri bebola cahaya yang terapung di lembah Norway ini dikenali sebagai Fenomena Hessdalen dan keanehannya telah menarik minat para saintis untuk mengkajinya. Mereka mengkaji sifat bebola cahaya ini dan mendapati bahawa bebola cahaya tidak menghasilkan bunyi atau haba panas, dan tidak meninggalkan kesan bakar pada tanah seperti bebola api. Bebola api akan mensteril kawasan yang didudukinya, menyebabkan bakteria pada tanah mati selepas terkena bebola itu.

Terdapat hipotesis yang mengatakan bahawa bebola cahaya di Hessdalen ini tercipta kerana percikan api yang tercucuh apabila adanya skandium, sejenis unsur yang jarang-jarang ditemui di bumi. Teori ini didapati tidak benar kerana pada kawasan yang mempunyai kandungan skandium yang lebih tinggi, tidak terdapat fenomena bebola cahaya ini. Ada pakar berpendapat bahawa plasma, iaitu kumpulan gas neutral makroskop yang terion sepenuhnya dan memberi kesan fizik secara kolektif, bersifat konduksi, peka kepada medan elektrik dan magnet, serta digunakan sebagai sumber tenaga dan sinaran telah terbentuk dan menghasilkan cahaya itu. Keadaan ini berlaku apabila gas mengion ini membentuk awan yang terdiri daripada ion dan elektron atau plasma yang akan menghasilkan cahaya. Sifat cahaya daripada plasma bersamaan dengan bebola cahaya itu, iaitu tidak panas, boleh disentuh dengan tangan dan akan membunuh mikrob. Walau bagaimanapun teori ini ditolak kerana penghasilan plasma memerlukan suhu yang sangat tinggi dan tenaga yang banyak, manakala bebola cahaya di lembah Hessdalen tidak memerlukannya.

(Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Oktober 2015)

Hantar Maklum Balas