PENCEMARAN ALAM SEKITAR

Home » Akademik » Cetusan Pendapat » PENCEMARAN ALAM SEKITAR

Oleh Mohd. Adam Fazery, Universiti Putra Malaysia, Serdang.

DALAM era globalisasi ini, pencemaran alam sekitar bukanlah isu yang asing lagi dalam kalangan masyarakat. Pencemaran alam sekitar bukan sahaja dirasai oleh negara penrindustrian bahkan turut dirasai di seantero dunia. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, “pencemaran” bererti perbuatan mencemarkan kebersihan alam sekeliling dengan sampah-sarap dan sebagainya.

Pencemaran alam sekitar dapat diklasifikasikan kepada beberapa jenis, antaranya termasuklah pencemaran udara, pencemaran air, pencemaran tanah, pencemaran cahaya dan pencemaran bunyi.

Antara penyumbang kepada pencemaran alam sekitar ialah sikap sesetengah individu yang tidak mempunyai kesedaran sivik. Segelintir individu mencemarkan alam sekitar dengan perbuatan membuang sampah sesuka hati. Contohnya membuang sampah semasa di jalan raya. Perbuatan seperti ini menyebabkan timbulnya rasa tidak selesa kepada pengguna yang lain dan menjejaskan kelestarian alam.

Selain itu, kenderaan bermotor turut menyumbang kepada pencemaran alam sekitar. Kenderaan bermotor termasuklah motosikal, kereta, lori dan jentera sudah tentu menggunakan bahan bakar seperti petrol dan diesel untuk berfungsi. Secara tidak langsung, kenderaan ini membebaskan gas yang berbahaya ke ruang atmosfera bumi.

(Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Oktober 2015)

Hantar Maklum Balas