PEMAIN PALING DIBENCI

Home » Nukilan Kreatif » Cerpen untuk Siswa » PEMAIN PALING DIBENCI

Oleh Muhammad Hafizuddin Salleh

MEREKA dipulaukan. Dia, isteri dan anak-anak serta seluruh keturunannya telah menjadi bahan sumpah seranah dalam sukan bola sepak. Semua kerana perbuatan yang pada mulanya nampak baik dan berniat suci mahu mempertahankan maruah negara, akan tetapi telah menjadi sebab mereka anak-beranak diharamkan menyarung but bola dan bermain di padang.

“Bola sepak Kehilangan Permata.”

“Tiada Lagi Siaran Langsung Liga Sepanyol.”

“Jualan Tiket Piala Dunia Merosot.”

“Penaja Mula Angkat Kaki.”

Dia mencabut satu demi satu helaian berita surat khabar yang ditampal penunjuk perasaan di rumahnya dua hari lepas. Baru hari ini dia berani keluar rumah setelah himpunan orang ramai sudah bersurai. Kelihatan halaman rumah penuh dengan sampah sarap, plastik makanan ringan, dan cebisan mercun, bersepah-sepah hingga ke tempat letak kereta.

Tangannya terketar-ketar mengambil jersi bernombor 17 dengan nama Hasyim yang sudah bergumpal dan hampir terbakar di atas lantai. Hanya bendera Malaysia sahaja yang masih jelas pada jersi itu. Nama dan nombor yang suatu ketika dahulu pernah menjadi kebanggaan, sudah tidak kelihatan kerana kesan terbakar. Dengan tangannya itu juga dia menggosok-gosok bahagian nama dan nombor itu agar kelihatan lebih elok sedikit, lalu dipanggil isterinya.

“Mah, mari ke sini sekejap tolong saya.”

“Ya bang sekejap, saya datang ni.”

“Ada apa bang?”

“Bawa masuk ke dalam. Tolong cucikan bersih-bersih.” Hasyim menghulurkan baju itu kepada Hasyimah. Ada manik-manik jernih yang meniti di tepi matanya.

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015)

Hantar Maklum Balas