DICUBIT PAHA KANAN, PAHA KIRI TERASA

Home » Akademik » Cetusan Pendapat » DICUBIT PAHA KANAN, PAHA KIRI TERASA

Oleh Farah Alia Suraya Azman, Muar, Johor.

SAHABAT mempunyai pelbagai istilah, antaranya rakan, teman dan kawan. Sahabat ialah insan yang selalu berdampingan dengan kita. Kehidupan seolah-olah tidak lengkap jika tidak mempunyai sahabat. Tidak kira tua atau muda pasti mempunyai sahabat yang istimewa. Jika sahabat tersebut kurang berdampingan dengan kita, sahabat juga boleh dipanggil teman jarak jauh iaitu, hanya berkomunikasi melalui media sosial sahaja.

Sejarah terdahulu jelas menyaksikan nilai persahabatan sejati pada zaman Rasulullah. Kehadiran Islam memberi sinar baharu kepada dua kaum yang bermusuhan iaitu, Auz dan Khazrat. Akhlak Rasulullah menyentuh hati kedua-dua kaum ini hingga terjalin ikatan persahabatan seperti saudara kandung antara mereka demi sama-sama menegakkan syiar Islam di bumi Madinah.

Islam amat menggalakkan kita berdampingan dengan sahabat yang berkeperibadian baik. Sahabat yang baik adalah cerminan diri kita, begitulah sebaliknya. Antara akhlak mulia seorang sahabat yang perlu ada ialah dia amat mencintai agama melebihi segala-galanya. Selain itu, dia juga sering beramal seperti bersedekah, berpuasa, berjemaah di masjid, mengaji dan suka membuat kebajikan. Dia akan membawa kita ke ajlan lurus dan melarang kita melakukan maksiat.

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015)

Hantar Maklum Balas