SEKOLAH HARMONI

Home » Akademik » Cetusan Pendapat » SEKOLAH HARMONI

Oleh Nur Syaza Atiqa Md Sulaiman, SMK (P) Sultan Abu Bakar, Muar, Johor.

SETIAP warga sekolah mahukan sekolah yang harmoni. Suasana sekolah yang harmoni dapat membantu pelajar dalam pelbagai aspek. Sekolah yang harmoni bersuasana aman, damai dan tenteram sesuai dijadikan latar tempat kepada sesebuah sesi pembelajaran. “Bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal”. Semua orang semestinya mahukan suasana sekolah seperti ini. Terdapat beberapa ciri penting untuk mewujudkan sekolah harmoni.

Suasana pembelajaran yang kondusif adalah antara ciri sekolah harmoni. Kondusif di sini membawa erti persekitaran yang sesuai untuk pembelajaran. Persekitaran yang selesa dan tenang dapat menjamin keselamatan sekolah. Suasana sekolah juga haruslah bersih bagi mengelakkan pelbagai risiko penyakit. Guru dan murid juga perlulah sentiasa bekerjasama mewujudkan keceriaan sekolah, bak kata pepatah “bagaimana acuan begitulah kuihnya”.

Selain itu, pelajar yang berdisiplin juga dapat melahirkan suasana sekolah harmoni. Pelajar yang berdisiplin ialah pelajar yang mematuhi peraturan yang ditetapkan, menepati masa, menjaga sahsiah dan sentiasa aktif dalam akademik serta kokurikulum. Seterusnya, fokus dalam pelajaran dan sentiasa berketerampilan khas. Pelajar seperti ini dapat membantu mengurangkan kes disiplin di sekolah. Hal ini sesuai dengan peribahasa, “melentur buluh biarlah dari rebungnya” yang juga membawa maksud mendidik anak biarlah dari kecil ataupun boleh dimaksudkan di sini berdisiplin biarlah dari awal. Dengan ini, berdisiplin dapat melahirkan pelajar yang cemerlang. Sekolah gemilang melahirkan pelajar yang cemerlang.

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015)

Hantar Maklum Balas